"AZƏRBAYCANIN ƏRAZİSİNİ 86,6 MİN kv.km OLARAQ TANIYIRIQ" - "Bura Qarabağ da daxildir"

Bəli, Ermənistan Azərbaycan ərazisini 86,6 min kv.km olaraq tanıyır, bura Qarabağ da daxildir.

APA “Sputnik Armenia”ya istinadən xəbər verir ki, bunu Ermənistan Baş naziri Nikol Paşinyan mətbuat konfransında deyib.

O həmçinin, Qarabağ ermənilərinin hüquqlarının və təhlükəsizliyi məsələsinin Bakı ilə Xankəndi arasında müzakirə olunmalı olduğunu qeyd edib.

“Əgər biz Azərbaycanla bir-birimizi düzgün başa düşürüksə, o zaman Ermənistan qeyd olunan sərhədlər çərçivəsində Azərbaycanın ərazi bütövlüyünü, Bakı isə Ermənistanın 29 800 kvadrat kilometr ərazisini tanıyır”, Baş nazir mətbuat konfransında deyib.

Paşinyan həmçinin, ilk dəfə Ermənistanın Azərbaycan ərazisini anklavlarla birgə tanıyacağını bəyan edib. O, iddia edib ki, anklavlarla bağlı bir neçə variant var. Məsələn, onun dediyinə görə, sülh müqaviləsi imzalanandan sonra həmin ərazilərin qarşılıqlı mübadiləsi (?. -red..) həyata keçirilə bilər. 

Ancaq Paşinyan hansı ərazilərdən söhbət getdiyinə aydınlı gətirməyib. 

“Əgər Azərbaycan bu günlərdə bizə sülh müqaviləsinin mətninin öz variantını versə və bir neçə gün ərzində görsək ki, sənəd qarşılıqlı güzəştlər məntiqinə uyğundur, niyə də olmasın, müqavilə növbəti görüşlərdə imzalana bilər” - deyə, Paşinyan bu gün keçirdiyi mətbuat konfransında deyib.

Onun sözlərinə görə, Vaşinqtondakı görüşdən əvvəl rəsmi İrəvan sülh müqaviləsinin mətninə düzəlişləri Azərbaycana təqdim edib və indi rəsmi Bakının düzəlişlərini gözləyirlər.

“Amma hələlik onların cavabını almamışıq. Beynəlxalq qarantlara gəlincə, məmnunluqla qeyd etməliyəm ki, bu məsələdə də mövqelərimiz arasında müəyyən yaxınlaşma var”, - deyə o sözlərini yekunlaşdırıb.

635x100

Şərhlər

Cəmşid Dərələyəzli 2023-05-23 08:44:22

İnşallah Paşinyan dediklerinde semimidir. Semimilikden önce bu fikirleri Paşinyanmı deyr, yoksa ona dedizdirilirmi bunu da bilmirik . Çünki, o danışıqıar boyuunca heç vaxt kendi ağzı ile konuşmayıb. İndi ise kendinin demesinden ve yaxud da dedizdirilmesinden asılı olmayaraq, Onun həm bu yaxında Reykyavikdə keçirilən Avropa Şurasının siyasi sammitində və həm de APA “Sputnik Armenia”ya istinadən ki, “Ermənistan” Baş naziri Nikol Paşinyan mətbuat konfransında deyir ki, " “Ermənistan” Azərbaycanın 86.6 min kv.km. ərazisini tanıyır, Bakı da 29.8 min kv. km. ərazinin sərhədləri daxilində Ermənistan dövlətinin mövcudluğunu qəbul edir". Bizler, xüsusen de Qerbi Azerbeycanlılar yüz ilden artıqdır söyleyirik ve beynelxalq seviyyede mövqe sergileyirik ki, Azerbeycanın mecburen 29 may 1920-ci ilde ermenilere devlet olmaları üçün, vermiş olduğu 9, 8 min kv. km. eraziden başqa, sonradan Bolşeviklerin bir terefli qaydada ermenilere peş çekdiyi Zengezur, Dereleyez, Göyçe, Qaraqoyunlu mahalları ve onlara bitişik eraziler de dahil 20,0 min .kv. km. eraziler geri qaytarılmalıdır. Maraqlıdır gelecekde bağlanılacak sülh sazişinde "Ermenistan"ın sərhedlerinin 29,8 min kv. km. çərçivesinde tanınmasında yuxarıda qeyd olunan meseleler öz hellini nece tapacak ve tapacaksa hansı şekilde. Bizleri ise bu meslede azacık da olsa rahatladan, Azerbaycanın Dövlet Başçısının bu konuda yüksek hessasiyyet ve irade nümayiş etdirmesidir. Unutmamalıyık ki, bizim millet olarak da, devlet olarak da sehv etmek limitimiz tükənibdir artık. Ona göre de tarixin bize vermiş olduğu indiki bu şansdan maksimum seviyyede behrelenmek üçün, elimizden geleni esirgememeliyik. Yoksa 1920-ci lde İravanı ve ona bitişik erazilei (9,8 min. kv. km.) ermenilere devlet olmaları üçün, razılıq vermiş cümhuriyyetçileri (ne qeder zeif ve gücsüz olmalarına reğmen) biz nesil nece kınayırıksa, gelecek nesiller de bağlanılacaq sülh sazişinin bu şekilde resmileşdirilmesini bizlere bağılamyacaklar.

Cəmşid Dərələyəzli 2023-05-22 16:03:20

İnşallah Paşinyan dediklerinde semimidir. Semimilikden önce bu fikirleri Paşinyanmı deyr, yoksa ona dedizdirilirmi bunu da bilmirik . Çünki, o danışıqıar boyuunca heç vaxt kendi ağzı ile konuşmayıb. İndi ise kendinin demesinden ve yaxud da dedizdirilmesinden asılı olmayaraq, Onun həm bu yaxında Reykyavikdə keçirilən Avropa Şurasının siyasi sammitində və həm de APA “Sputnik Armenia”ya istinadən ki, “Ermənistan” Baş naziri Nikol Paşinyan mətbuat konfransında deyir ki, " “Ermənistan” Azərbaycanın 86.6 min kv.km. ərazisini tanıyır, Bakı da 29.8 min kv. km. ərazinin sərhədləri daxilində Ermənistan dövlətinin mövcudluğunu qəbul edir". Bizler, xüsusen de Qerbi Azerbeycanlılar yüz ilden artıqdır söyleyirik ve beynelxalq seviyyede mövqe sergileyirik ki, Azerbeycanın mecburen 29 may 1920-ci ilde ermenilere devlet olmaları üçün, vermiş olduğu 9, 8 min kv. km. eraziden başqa, sonradan Bolşeviklerin bir terefli qaydada ermenilere peş çekdiyi Zengezur, Dereleyez, Göyçe, Qaraqoyunlu mahalları ve onlara bitişik eraziler de dahil 20,0 min .kv. km. eraziler geri qaytarılmalıdır. Maraqlıdır gelecekde bağlanılacak sülh sazişinde "Ermenistan"ın sərhedlerinin 29,8 min kv. km. çərçivesinde tanınmasında yuxarıda qeyd olunan meseleler öz hellini nece tapacak ve tapacaksa hansı şekilde. Bizleri ise bu meslede azacık da olsa rahatladan, Azerbaycanın Dövlet Başçısının bu meselelerde yüksek hessasiyyet ve irade nümayiş etdirmesidir. Unutmamalıyık ki, bizim millet olarak da, devlet olarak da sehv etmek limitimiz tükənibdir artık. Ona göre de tarixin bize vermiş olduğu indiki bu şansdan maksimum seviyyede behrelenmek üçün, elimizden geleni esirgememeliyik. Yoksa 1920-c ilde İravanı ve ona bitişik erazilei (9,8 min. kv. km.) ermenilere devlet olmaları üçün, razılıq vermiş cümhuriyyetçileri (ne qeder zeif ve gücsüz olmalarına reğmen) biz nesil nece kınayırıksa, gelecek nesiller de bağlanılacaq sülh sazişinin bu şekilde resmileşdirilmesini bizlere bağılamyacaklar. Belke yanlış düşünürem. Yanlışamsa üzr dilerem. Onda ise söz tarixçilerimizindir.

Son yazılar